8 טעויות נפוצות בקביעת יעדים
כולנו מציבים לעצמנו יעדים, כאלה ואחרים ומתחילים לעבוד להשגתם. לרוב בהתחלה הכל הולך אחלה, אנחנו מרגשים מוטיבציה וכבר מדמיינים את מה שמצפה לנו בעתיד. אבל אז, ברגע מסוים משהו משתבש: פתאום מסתבר לנו שהשגת המטרה תדרוש הרבה יותר זמן ממה שתכננו, ופתאום העתיד כבר לא נראה כל כך נוצץ. תהליך הגדרת מטרות הוא מיומנות שצריך ללמוד אותה, אחרת הכל עלול להשתבש לאחר מספר ימים. החדשות הטובות הן שאפשר ללמוד איך לעשות את זה נכון, להימנע מהטעויות הנפוצות ביותר ובכך להגדיל את הסיכויים להצלחה.
1. הצבת יעדים לא מציאותיים
כשאתם חושבים על מה שאתם רוצים להשיג, שחררו את הפנטזיות והשאיפות שלכם החוצה ותנו לדמיון להתפרע. הדבר יעזור להתחבר למוטיבציה בדרך למטרות אלו. אבל אח"כ כשאתם ניגשים למימוש של הדברים, תרגמו את החלומות לרמת המציאות, ותציבו יעדים ראליים אשר נגזרים מהחלומות שלכם. חשוב לוודא שהיעדים אלה הם מציאותיים ותוכלו להשיג אותם, תוך שמירה על מוטיבציה ומשמעת עצמית.
זכרו – אי אפשר לרוץ מרתון בבית אחת. חייבים לעשות הכנה מוקדמת ולקבוע מטרות שהגעה אליהם אפשרית. טיפ זה מבוסס על שיטת קייזן היפנית השיטה של הצעדים הקטנים. במקרה זה המפתח להצלחה – התקדמות הדרגתית לעבר החלום שלכם.
2. התמקדות רק בתחום ספציפי
דמיינו שכתבתם רשימת יעדים לשנה הבאה: להגדיל את המכירות ב- 25%, לסיים שני קורסים מקצועיים ולקרוא שני ספרים על התחום בכל חודש. אלה מטרות מצוינות, אך החיסרון של גישה זו הוא שאתם מזניחים תחומי חיים אחרים. בנוסף למטרות העסקיות או לימודיות חשוב להתייחס גם לתחומים אחרים בחיים: משפחה, פנאי וחברים, ולקבוע יעדים גם בהם. הדבר יאפשר לכם לחוות יותר סיפוק, אושר, וכך לשמור על רמת מוטיבציה יותר גבוהה ואחידה לאורך זמן. כולנו רוצים להיות מאושרים ובשביל זה מרבית האנשים צריכים לכלול דברים נוספים בחיים מלבד לתחום המקצועי. לכן אל תזניחו או תדחו את התחומים האחרים לטובת הלימודים או הקריירה.
3. תכנון לא נכון של הזמן
האם קרה לכם פעם שמשימה או פרויקט לקחו יותר זמן מהמתוכנן? לרוב האנשים זה קרה כל כך הרבה פעמים שהם כבר לא זוכרים את כל המקרים. אם אתם מעריכים את הזמן הנדרש להשלמת משימה לא נכון, אתם מראש גורמים לעצמכם לתסכול. תסכול זה יכול לגרום לכם להתייאש ולוותר על המשימה לפני סיומה.
למדו מיומנויות ניהול זמן, הדבר יכול לשפר את הפרודוקטיביות שלכם במאות אחוזים.
4. לא לבצע חשיבה על כישלונות והצלחות
לא משנה עד כמה אתם מוכשרים ורגילים לעבודה קשה, הדבר הטבעי ביותר הוא כי תחוו כישלונות לצד הצלחות. כאשר אתם חווים כישלון תנסו לא להתבאס ובמקום זה תשאלו את עצמכם "מדוע לא הצלחתי? אילו שיעורים אני יכול ללמוד מזה? ". זיכרו כי כל כשלון הוא עוד צעד בדרך להצלחה. גם כאשר אתם חווים הצלחות – בצעו בדיקה. שאלו את עצמכם "מה הביא אותי להצלחה? אילו שיעורים אני יכול ללמוד מזה ואיך אני יכול לשחזר את זה? " ברגע שתלמדו לשחזר הצלחות הסיכויים שלכם להגיע ליעדים שלכם יגדלו פלאים.
5. נסיון לממש יעדים של אחרים
אילו אנשים (קרובי משפחה, חברים, בוס) משפיעים עליכם? לפעמים לא אנחנו אלה הם קובעים לנו את המטרות. למרות העובדה שאותם האנשים מאחלים לכם את הטוב ביותר, לפני שאתם ניגשים לביצוע היעדים שהם "עזרו" לכם לגבש, נתחו בזהירות את המחשבות והרגשות שלכם. האם אתה באמת רוצים את זה?
אם לא, רוב הסיכויים שלא תצליחו להגיע לתוצאה הרצויה.
6. לא לעקוב אחר ההתקדמות
גם להגיע למטרה ביניים יכול לקחת זמן. אם אתם לא עוקבים אחר ההתקדמות שלכם, אתם יכולים להרגיש ש"לא עשיתם כלום" ולאבד את המוטיבציה בקלות.
בדרך ליעדים גדולים הציבו יעדים קטנים, ציינו אותם ביומן, וחגגו את ההצלחות וההישגים שלכם. זה ייתן לכם אנרגיה להמשיך הלאה.
7. להשתמש במילה "לא" בהצבת יעדים
הדרך בה אתם חושבים על המטרה שלכם משפיעה על הסיכוי להשגתה. לדוגמה, אתם יכולים להגדיר את המטרה שלכם בתור "לא להשמין" הבעיה היא שהמוח שלנו בעקביות מתעלם מהמילה "לא" וכך במקום "לא להשמין" הוא שומע "להשמין…" תחשבו מחדש על המטרות שלכם ותגדירו אותם במילים הנכונות. למשל "להיות רזה ובריא". כאילו ביקשנו את אותו הדבר, אבל במילים של חיוב ולא שלילה. מילים חיוביות באמת עוזרות לחולל שינוי. תנסו וגלו את זה בעצמכם.
8. לקבוע יותר מדי יעדים
אין גבול ליכולת האנושית, אך לכולנו יש רק 24 שעות ביממה. זכרו – אם תנסו מייד בהתחלה להתקדם במספר גדול של יעדים אתם עלולים להקלע ללחץ מיותר ודחיינות.
לכן, התמקדו באיכות ולא בכמות. הציבו לעצמכם מספר מציאותי של יעדים ולכו על זה בכל הכח. מספר זה הוא אישית מאוד – ותצרכו להתבסס על היכרות עם עצמכם, וגם על ניסוי וטעיה. האם אני יכול לעמוד רק ביעד אחד קטן? בינוני? או גדול? או שיכול לקחת על עצמי כמה יעדים בו זמנית. ברגע שתשיגו כמה מטרות, סביר להניח שתבינו שהשגתם בעקיפין הצלחה בתחומים אחרים. למשל, סיימתם לכתוב ספר ופתאום אתם מבינים, שלא רק כישורי כתיבה שלכם השתפרו, אלא גם למדתם לתקשר עם אנשים יותר טוב ואתם מבינים דבר מה בתחום הדפוס.
בהצלחה!